ביתי הוא מבצרי: להכין את הבית לקראת תקופת האלרגיה
אחרי חורף ושנה של סגרים, מגיעים האביב והקיץ אבל חוץ מכיף, באה איתם גם האלרגיה. איך מונעים במקסימום כניסה של אלרגנים בבית? אספנו עבורכם 6 טיפים יעילים וקלים ליישום
אם אתם כאן, סביר להניח שגם אתם כבר התחלתם לסבול מאף נוזל, עיניים, גרון ואף מגורים, התעטשויות והשתעלויות – אתם מכירים את זה כבר מצוין – האלרגיה חזרה. אלרגיה היא מחלה כרונית שמתבטאת בתגובת יתר של מערכת החיסון לחשיפה לחומרים מסוימים, המכונים אלרגנים, שהם לרוב לא מזיקים כמו: אבקני צמחים, אבק, מזון, פרוות חיות, עקיצות חרקים ועוד. תגובת היתר של מערכת החיסון, שיכולה להתבטא בפריחה, נזלת, התעטשות ועוד תסמינים, נקראת אלרגיה. ישנן אלרגיות קבועות לאורך כל השנה (למשל למזון) וישנן אלרגיות עונתיות.
האלרגיות העונתיות נגרמות בחשיפה לאבקני צמחים מסוימים ולכן מתרחשת בעונות הפריחה והן מכונות בדרך כלל בשם "קדחת השחת". אלרגיות מתבטאות בתסמינים נשימתיים ולכן משפיעות בעיקר על העיניים, האף ומערכת הנשימה בכלל והתגובות נעות על ספקטרום רחב ומשפיעות על כל אחד אחרת. לפי נתוני משרד הבריאות כ-30% מהישראלים סובלים
התחזית: אביב וקיץ מלאי אלרגנים
גם האביב והקיץ השנה צפויים להיות אינטנסיביים עבור הסובלים מקדחת השחת בישראל, מזג האוויר החם עשוי להביא שעות רבות יותר המוגדרות בסיכון גבוה וסיכון גבוה מאוד ואפקט ההתחממות הגלובלי מגביר את העוצמה משנה לשנה. בישראל החמה באופן טבעי, עונות האביב והקיץ אף פעם אינן פשוטות, כך שהתחזית הצפויה אינה מפתיעה בכלל.
עם החזרה לשגרה בשל הצלחת מבצע החיסונים בישראל, בקיץ הזה יש להניח שכבר לא נישאר הרבה בבית, חוץ מאשר צמצום הסיכונים והחשיפה ביציאה מהבית, חשוב לצמצם למינימום את החשיפה לאלרגנים גם בבית. לאלרגנים לא מעט דרכים להיכנס הביתה, אם דרך החלונות הפתוחים, באמצעות העברה לבגדים או דרך בעלי חיים ואפילו דרך מערכת המיזוג הביתי.
6 הטיפים של Kleenex לצמצום החשיפה לאלרגנים בבית ומזעור התסמינים:
טיפ 1: לאוורר את הבית בשעות בהן עומס האבקנים נמוך
חשוב ובריא לאוורר את הבית יומיום, אבל בתרופות של אלרגיה עונתית חשוב דווקא לשמור עד כמה שאפשר על פתחי הבית, חלונות ודלתות, סגורים. עם זאת אי אפשר בלי לאוורר, לכן נסו לכוון את פתיחת החלונות לשעות בהן כמות האבקנים היא הנמוכה ביותר, לרוב בכל העיתונים ואתרי החדשות יש עדכוני אלרגיה יומיים.
טיפ 2: מסננים המיועדים לאבקנים
מיזוג האוויר בקיץ הוא לא תוספת מבורכת אלא צורך אמתי, אלא שמערכת ללא מסננים מתאימים תכניס הביתה את האבקנים, לכן חשוב להקפיד על מסננים מתאימים ועל ניקוי המסננים אחת לחודש, או לפחות אחת לעונה.
טיפ 3: ניקיון הבית מפחית את ריכוז האלרגנים בבית
אין ספק שמטלות ניקיון הן מהמטלות הפחות פופולריות בדרך כלל, אבל ניקוי וסידור הבית באופן קבוע זו אחת הדרכים הכי טובות להפחית את כמות האלרגנים. כביסה של המצעים אחת לשבוע ושל הווילונות אחת לשלושה חודשים ב-60 מעלות צלזיוס תסייע להיפטר מקרדית האבק. ניגוב אבק ממשטחים ושאיבה של שטיחים ורהיטים מרופדים פעמיים בשבוע בעזרת שואב אבק עוצמתי בעל סנן מותאם נמצאו יעילים ביותר להפחתת אלרגנים בבית.
טיפ 4: לצמצם חשיפה של בגדים וטקסטיל לאלרגנים
אבק, אבקנים מהצמחייה, וקשקשי בעלי חיים נצמדים בקלות לבגדים, לכן מומלץ להקפיד ולסגור את דלתות הארונות בבית וליבש את הכביסה במייבש כביסה או בתוך הבית כדי להפחית את החשיפה של בדגים, מגבות ומצעים לאלרגנים גם בבית.
טיפ 5: נכנסים הבית ומשאירים את ה"בחוץ" בחוץ
כל שהיה בחוץ חושפת אותנו ואת כל מה שעלינו לאבקנים, אבק וקשקשי בעלי חיים. לכן מומלץ להשאיר את הנעלים בכניסה, לזרוק את הבגדים לכביסה ולהיכנס למקלחת (כולל חפיפה) כשנכנסים הביתה. גם תיקים כדאי להשאיר באזור הכניסה לבית ולהוציא מהם את מה שצריך, אם צריך.
טיפ 6: גם חיות המחמד הן נשאי אלרגנים
הסעיף הזה עלול להעליב את חיות המחמד האהובות שלנו, אבל קשקשי בעלי חיים ושערות פרווה נושאים איתם אלרגנים שונים, אפילו אבקנים. לכן כדי למנוע תגובות אלרגיות שווה לשקול בתקופה זו לאסור עליהן כניסה לחדרי שינה ועליה על רהיטים מרופדים.
*המידע המפורט אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. הסתמכות על המידע המוצג הנה באחריות המשתמש בלבד.