האם הרגלי ההיגיינה החדשים שלנו כאן כדי להישאר?
שטיפת ידיים, מסכות, ריחוק חברתי וג'ל לחיטוי ידיים בתיק – לא מעט הרגלים חדשים הביאה הקורונה, אבל מה עדיין בתוקף? אלה ההרגלים שימשיכו לשמור על המשפחה
לא משנה איך נסתכל על זה, נגיף הקורונה גרם לנו לחשוב מחדש על שגרת היומיום ולשנות את ההתנהגות שלנו בהתאם. התנהגויות, כמו שמירה על ריחוק חברתי, הימנעות ממקומות הומי אדם, שטיפת ידיים או חיטוי ידיים באופן תכוף, שימוש במסכות, שהביאו לא מעט שינויים באורח החיים ודרשו הסתגלות מהירה.
הקלישאה הידועה ש"האדם הוא חיה של הרגלים" הוכחה שוב כנכונה, כשנאלצנו להיפרד מהרגלים ולאמץ חדשים בערך ביום בהיר אחד וללא אזהרה מוקדמת. השינוי הזה דרש לא מעט מאמץ, בוודאי עבור אנשים שמתקשים בקבלת שינויים. למרות שנראה שהשינוי הוטמע, רובנו עדיין מקווים לחזור כמה שיותר מהר לשגרה המוכרת לפני הקורונה.
כשחושבים על זה, היום נראה לנו מצחיק שפעם היינו שוכחים לצאת מהבית ממסכה ואף אחד לא יחזיר לנו את הדקות האבודות של חזרה הביתה לקחת מסכה. אבל אחרי שנה בה התרגלנו שיש מסכות נוספות בכל תיק, באוטו וביציאה מהבית, כשהקלות משמעותיות נכנסות לתוקף ובאוויר נישא ריח מוכר של שגרה, חשוב לזכור שבעצם הקורונה עדיין אתנו ויש לא מעט הנחיות שעדיין יש לשמור עליהם.
מבולבלים? זה בדיוק הזמן לעשות סדר.
איך שומרים גם עכשיו ומאיזה הרגלים עדיין לא נפרדים?
לא לשכוח: הקורונה עדיין אתנו
קשיי ההסתגלות שלנו לא היו לחינם, הפעולות שנראו לנו מוזרות לפני שנה והיום הן חלק מהחיים, עדיין נדרשות והסיבה פשוטה – הקורונה עדיין כאן. אמנם מבצע החיסונים הצליח מעל לתחזיות ומיום ליום מורגשות עוד הקלות, אך אנחנו עדיין לא בעידן של אחרי קורונה. זה אמנם הופך את הדברים ליותר מסובכים, לפעמים קל יותר כשהאיסורים מוחלטים, אבל אנחנו לגמרי יכולים לעבור את זה נכון.
להיכנס לשגרה אבל לא לזנוח הרגלים
אחד הדברים שלא מעט מחקרים מדברים עליהם היא זניחת התנהגות בחלוף משבר וחזרה להרגלים ישנים. למשל מחקרים שנעשו בעקבות התפרצויות קודמות שופכים קצת אור על התהייה מה יקרה אחרי הקורונה. למשל לקראת סוף מגפת הסארס (SARS) בשנת 2003, כמעט שלושה מתוך ארבעה מתושבי הונג קונג אמרו שיחבשו מסכת פנים מחוץ לבית אם יסבלו מתסמינים דמויי שפעת. אלא שעם תום המשבר ירד המספר בפועל לאחד מכל ארבעה תושבים.
אבל זה לא תופס לגבי כל הרגל חדש. חוקרים בדקו גם את תכיפות שטיפת הידיים אחרי נקודת השיא של מגפה. לא רק שיותר מ-90% דיווחו שהם שטפו ידיים בתכיפות במהלך תקופת התפרצות הסארס, אלא שמספרים אלו נותרו גבוהים עוד אחרי שהנגיף נעלם. מחקרים אחרים מראים שאנשים שנאלצו לנקוט באמצעי מיגון או לחוות תנאי בידוד קפדניים במהלך התפרצות נגיפית, נטו יותר מאחרים להתמיד בהרגלי ההיגיינה המשופרים שלהם בהמשך. בכל מקרה עוד מוקדם לסכם, הקורונה עוד לא חלפה ואין מקום לזנוח את ההרגלים החדשים, רק להפעיל שיקול דעת.
המסכות עוד כאן
הרגל המסכות שסיגלנו לעצמנו עדיין חשוב מאין כמוהו. מותר להוריד מסכות באוויר הפתוח, אבל הן עדיין חלק בלתי נפרד מהחיים. בכל מבנה סגור חשוב להקפיד לחבוש אותן ובכל מצב שלא בטוחים גם. חשוב להקפיד על כללי חבישת מסכה, עד להודעה חדשה של משרד הבריאות.
ריחוק חברתי? תנחשו מה? עדיין כאן
אחד ההרגלים שככל הנראה יהיה קשה לשמר הוא הריחוק החברתי, הוא מנוגד לחלוטין לתפיסות החברתיות שלנו וקשה במיוחד לשמירה. אנחנו אמנם כבר לא נדרשים לאותם כללים חמורים כמו בעבר, אבל בוודאי בחוץ כשאנחנו בלי מסכות חשוב לשמור על מרחק של שני מטרים בשל החשש מנתז טיפתי שיגיע לאף או לפה ויחשוף אותנו לסיכונים מיותרים.
שטיפת ידיים וחיטוי ידיים נותרו חשובות
אולי לפני שנה שטפנו ידיים אחרי כל פעולה וספרנו לפחות 20 שניות לכל סיבון ועכשיו זה מרגיש קצת מוגזם, אבל שטיפת ידיים במים חמים וסבון, או חיטוי ידיים בג'ל אלכוהול 70% אם לא ניתן לשטוף, היא עדיין הנחיה חשובה. ייתכן שצמצמנו קצת את הפעמים שאנחנו שוטפים ידיים, אבל חשוב לשמור על ההרגל החיוני הזה.
מתעטשים או משתעלים? לטישו או למרפק
הנה הרגל שחשוב לשמור תמיד – להתעטש או להשתעל לתוך המרפק ולא לכפות הידיים ואם אפשר לתוך טישיו זה אפילו עדיף, רק לא לשכוח לזרוק את הטישו לפח מיד בגמר השימוש.
אם נסכם, לא ברור אם הרגלי ההיגיינה החדשים שלנו יתמידו גם אחרי היעלמות הקורונה, בהנחה שתיעלם. אולם הנתונים מראים שחלק ממאפייני ה'נורמליות' החדשים כנראה יתקבעו. מה שבטוח הוא שההקלות מחזירות אותנו לאט לשגרה והשגרה הזו כוללת לא מעט הרגלי היגיינה שאולי קצת מסרבלים את העניינים, אבל הם עדיין הכרחיים.
*חלקים מכתבה זו נכתבו על ידי "השפעה בעבודה", חברת ייעוץ למדע התנהגותי שימושי שעוזרת לבנות תכניות תקשורת המבוססות על מדעי ההתנהגות. היא מבוסס על דו"ח תובנות שנעשה בשיתוף עם קלינקס שזיהה דפוסים רחבים ושינויים בהתנהגות הצרכנים בתחום ההיגיינה, אוקטובר 2020.
*המידע המפורט אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. הסתמכות על המידע המוצג הנה באחריות המשתמש בלבד.